21 februari 2024
De dag is bijna daar, de Omloop Het Nieuwsblad! Het wielerseizoen is natuurlijk al een tijdje op gang met mooie wedstrijden in onder meer Australië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en het Midden-Oosten, maar voor een deel van de wielerconnaussers begint het pas écht met D'n Omloop.
Met de Omloop wordt traditioneel het klassiekerseizoen afgetrapt, en dat is in 2024 niet anders. De eerste grote afspraak, al moeten we daarbij vermelden dat steeds meer toppers ervoor kiezen om de koers links te laten liggen. Zo zien we onder meer Mathieu van der Poel, Mads Pedersen en Tadej Pogacar niet in actie, maar er blijft natuurlijk nog genoeg schoon volk over.
De winnaars van de laatste twee edities zijn er in ieder geval wel bij. Wout van Aert wist de race in 2022 te winnen en is na een jaar afwezigheid terug, terwijl Dylan van Baarle als titelverdediger ook weer meedoet in de Omloop Het Nieuwsblad. Zij zijn onderdeel van een sterke Visma | Lease a Bike-formatie, al zijn er natuurlijk nog genoeg kapers op de kust.
Parcours, weer en tijden Omloop Het Nieuwsblad 2024
De Omloop Het Nieuwsblad kent dit jaar een totale lengte van 202,2 kilometer, waarmee we vijf kilometer minder moeten afwerken dan het afgelopen jaar. Noemenswaardige veranderingen zijn er verder niet, waardoor we ons op mogen maken voor het klassieke-Omloop scenario, als het om de vermoedelijke cruciale punten gaat.
Na de teampresentatie in 't Kuipke te Gent stappen de coureurs op hun stalen ros voor de krachttoer door Vlaanderen. Na 36 kilometer doemt de eerste kasseistrook (de Haaghoek) op, enkele kilometers later volgt met de Leberg de eerste beklimming. Normaliter is er dan al een vluchtersgroep weg en hebben de grote ploegen dan een mannetje op kop van het peloton gezet.
Halfweg koers komen we in de Vlaamse Ardennen aan, met achtereenvolgens de Katteberg, Leberg, Hostellerie en Valkenburg. Met nog circa vijftig kilometer te gaan is de Wolvenberg vaak het beginpunt van de finale, temeer omdat het tussen de kasseistroken van Holleweg en Kerkgate/Jagerij inligt en we intussen ook het laatste koersuur naderen.
Nadien volgt de combi Leberg, Berendries en Vossenhol, welke nog eens ingeleid wordt met de laatste kasseistrook: de Haaghoek. Na het Vossenhol krijgen de coureurs dan tien kilometer 'rust', alvorens de bekendste van allemaal opdoemt: de Kapelmuur in Geraardsbergen, jarenlang met de Bosberg vaste prik in de Ronde van Vlaanderen-finale.
Na de top van de Bosberg volgen er nog twaalf snelle kilometers richting Ninove, waar de wind in de rug blaast. Dat is normaliter goed voor aanvallers en dus mogen we een attractieve koers verwachten!
Beklimmingen
39,4 km: Leberg (950 meter aan 4,2%)
103,6 km: Katteberg (740 meter aan 8,4%)
113,2 km: Leberg (950 meter aan 4,2%)
130,2 km: Hostellerie (1300 meter aan 4,0%)
138,1 km: Valkenberg (540 meter aan 8,1%)
148,6 km: Wolvenberg (645 meter aan 7,9%)
161,0 km: Molenberg (500 meter aan 6,7%)
168,5 km: Leberg (950 meter aan 4,2%)
172,6 km: Berendries (940 meter aan 7,0%)
175,1 km: Vossenhol (1270 meter aan 3,6%)
186,5 km: Muur van Geraadsbergen (1100 meter aan 7,6%)
190,4 km: Bosberg (980 meter aan 5,8%)
Kasseistroken
36,4 km: Haaghoek (2000 meter)
88,1 km: Lange Munte (1800 meter)
104,4 km: Holleweg (1500 meter)
110,1 km: Haaghoek (2000 meter)
119,3 km: Paddestraat (2300 meter)
146,0 km: Holleweg (1500 meter)
152,2 km: Kerkgate (2500 meter)
154,8 km: Jagerij (800 meter)
165,5 km: Haaghoek (2000 meter)
Weer
In aanloop naar de Omloop Het Nieuwsblad kan het wel gaan regenen, maar vooralsnog lijkt het op de dag zelf droog te blijven. Zaterdag worden er temperaturen van 7 graden Celsius verwacht, bij een redelijke zuidwestenwind. Dat houdt in dat deze in de finale vol in de rug blaast.
Tijden
Start: 11.00 uur
Finish: ongeveer 16.00 uur
Favorieten Omloop Het Nieuwsblad 2024
Als er één ploeg is waar gekeken naar gaat worden, dan zijn het de mannen van Visma | Lease a Bike wel. Wout van Aert, Christophe Laporte, Tiesj Benoot, Dylan van Baarle, Matteo Jorgenson, Jan Tratnik en Edoardo Affini: je moet van goeden huize komen om weerstand te bieden tegen dat ijzersterke zevental van de Nederlandse formatie.
Van Aert is natuurlijk de man waar heel België op hoopt, maar met titelverdediger Van Baarle en Europees kampioen Laporte komen er ook nog twee (eigenlijk drie, als je Jorgenson ook meetelt) stevige kleppers vanuit Tenerife. Tratnik eindigde dan weer op het podium in de drie koersen die hij dit jaar tot dusver reed, terwijl Benoot met een blessure terugkwam uit de Algarve. Werkpaard Affini is de man van de eerste uren.
Welke concurrenten houden we dan in de gaten? Lotto-Dstny en Alpecin-Deceuninck houden op hun even sterke als snelle mannen Arnaud De Lie en Jasper Philipsen, die er toch nog maar even afgereden moeten worden in deze koers. De Lie heeft onder meer Victor Campenaerts en Jasper De Buyst aan zijn zijde, Philipsen doet het bij afwezigheid van Van der Poel met onder meer Gianni Vermeersch en Quinten Hermans.
Er zijn er nog: Jasper Stuyven weet wat het is om de Omloop te winnen, hij deed dat al in 2020. Bij Lidl-Trek doen ze het dit weekeinde zonder Mads Pedersen, maar ook mannen als Toms Skujins en de oersterke Jonathan Milan mogen niet onderschat worden. Matej Mohoric zit namens Bahrain Victorious in hetzelfde schuitje met onder meer Fred Wright, maar bij de Sloveen lijken de voortekenen vanuit Valencia net zo goed als die van Stuyven en ook Stefan Küng (Groupama-FDJ) van Algarve.
Soudal Quick-Step mag dan wat leden van The Wolfpack verloren hebben, ze kunnen nog altijd een zeer competitieve ploeg opstellen. Met Kasper Asgreen, Julian Alaphilippe, Gianni Moscon, Casper Pedersen en Yves Lampart kunnen er zomaar vijf renners van de ploeg finale rijden in de opener van het klassiekerseizoen.
UAE-Team Emirates rekent op het koppel Nils Politt en Tim Wellens, al hopen ze bij de ploeg ook dat voormalig beloftenwereldkampioen Filipppo Baroncini zijn belofte kan gaan inlossen. INEOS Grenadiers heeft dan weer Tom Pidcock, die zijn kasseiencampagne beperkt tot deze Omloop. Ben Turner doet ook mee namens de Britse ploeg. De Amerikanen van EF Education-EasyPost hebben dan weer Alberto Bettiol, Mikkel Honoré en Stefan Bissegger.
Dan Intermarché-Wanty, dat Biniam Girmay uitspeelt. Al heeft de ploeg met Mike Teunissen, Hugo Page en Laurenz Rex nog enkele renners die positief kunnen verrassen. Arkéa - B&B Hotels (Florian Sénéchal en Luca Mozzato), Astana Qazaqstan Team (Alexey Lutsenko, Cees Bol en Ide Schelling), BORA-hansgrohe (Bob Jungels en Jordi Meeus), Cofidis (Axel Zingle), Decathlon AG2R (Oliver Naesen en Pierre Gautherat), Movistar (man in vorm Oier Lazkano en Iván Garcia Cortina), Israel-Premier Tech (Dylan Teuns, Riley Sheehan, Ethan Vernon en Tom Van Asbroek), Tudor (Matteo Trentin) en Uno-X (Rasmus Tiller, Alexander Kristoff en Soren Waerenskjold) ziten allemaal in hetzelfde schuitje.
Topfavorieten: Wout van Aert en Christophe Laporte (allebei Visma | Lease a Bike)
Outsiders: Arnaud De Lie (Lotto-Dstny), Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Jasper Stuyven (Lidl-Trek) en Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Long shots: Jan Tratnik, Dylan van Baarle (Visma | Lease a Bike), Tim Wellens (UAE-Team Emirates), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) en Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost)